- Oekraïne heeft de afgelopen twee weken op diverse plekken tegenaanvallen ingezet om posities van het Russische leger te bestoken.
- Daarbij heeft het Oekraïense leger nog maar heel mondjesmaat gebruik gemaakt van de tanks en andere zware wapens die het land van de NAVO heeft gekregen.
- Volgens de Duitse krant Die Welt wil Kiyv niet te veel risico’s nemen en heeft het geen haast.
- Lees ook: Oekraïne mist een sleutelelement voor het offensief tegen Rusland: F16’s die de grondtroepen ondersteunen
Het Oekraïense leger is heel langzaam terrein aan het terugwinnen op Rusland en heeft de afgelopen twee weken zeven dorpen heroverd. Maar daarbij is nog nauwelijks gebruik gemaakt van de tanks en andere zware wapens die Oekraïne heeft gekregen van de NAVO.
Volgens de Duitse krant Die Welt komt dat omdat Kiev geen haast heeft. Nu alles op het spel zetten met een massale aanval is riskant en zou op een mislukking kunnen uitdraaien. In plaats daarvan is Oekraïne zorgvuldig aan het schaken en probeert het de tegenstander uit de tent te lokken.
“Ze proberen langzaam terrein terug te winnen, vermijden grote risico’s en houden de verliezen zo klein mogelijk”, zegt militair expert Stefan Korshak tegen de Kyiv Post. Volgens Korshak heeft de Oekraïense legertop een lange adem.
En die strategie lijkt te werken, want Oekraïne boekt op zes punten langs het bijna 1.000 kilometer lange front vooruitgang. Daarbij heeft Oekraïne weliswaar een aantal Duitse Leopard 2-tanks en Amerikaanse legervoertuigen ingezet, maar nog niet veel.
‘Westerse steun afhankelijk van succes op het slagveld’
De Oekraïense regeringsfunctionaris Andrij Sybiha zei een aantal maanden geleden dat de steun die zijn land van het Westen krijgt “afhankelijk is van ons succes op het slagveld” en dat “hoe meer terrein we heroveren, hoe meer hulp we krijgen van onze partners”.
Vooralsnog heeft Oekraïne geen gebruik gemaakt van de Britse Challenger-2 tank, het Zweedse gevechtsvoertuig CV9040, het Amerikaanse pantservoertuig Stryker, het Duitse gevechtsvoertuig Marder en de luchtafweertank Gepard, terwijl die wel heel nuttig zouden zijn op het slagveld.
De Amerikaanse oud-generaal Ben Hodges denkt dan ook dat Oekraïne dan wel begonnen mag zijn met het tegenoffensief, maar dat de grote aanval nog niet is gestart.
Niemand weet precies wat de plannen van het Oekraïense leger zijn, maar volgens Die Welt zou het goed kunnen dat Washington binnenkort groen licht geeft voor het gebruik van de ATACMS-langeafstandsraketten. En zouden er over een maand of twee wel eens F-16’s kunnen worden ingezet door Oekraïne.